Πέμπτη 2 Απριλίου 2009

The London Consensus

Το G20 έλαβε την καλύτερη δυνατή απόφαση. Προσωπικά είμαι αισιόδοξος. Πέτυχαν το δέον, το καλύτερο δυνατό σενάριο.

Ξέρω ότι εδώ στη χώρα που κυβερνά ένας κουρασμένος μαλάκας περισσεύει η απαισιοδοξία, άρα καταλαβαίνω ότι πολλοί θα μου πείτε ότι κρατάτε μικρό καλάθι. Απαντώ ότι αυτό που έγινε σήμερα δεν έχει προηγούμενο, συναντήθηκαν και συμφώνησαν οι ηγέτες των ισχυρότερων οικονομιών σε μία νέα διεθνή οικονομική αρχιτεκτονική με κανονιστικό πλαίσιο και ελεγκτικούς μηχανισμούς στο χρηματοοικονομικό τομέα (γαλλο-γερμανικό σχέδιο) και εισροή 900 περίπου δισ. ευρώ στη διεθνή οικονομία προκειμένου να ζωντανέψουν οι αγορές (αγγλοσαξονικό σχέδιο).

Επιπλέον συμφωνήθηκε -και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό- να απαγορευτούν οι φορολογικοί παράδεισοι, τα μπόνους των golden boys σε περίπτωση ζημιών στις επιχειρήσεις και μεγαλύτερη συνεργασία όσων αφορά στην απασχόληση. Δηλαδή: το Washington Consensus πέθανε, έχουμε το London Consensus.

Ένας νέος καινούργιος κόσμος: Νεοφιλελευθερισμός καπούτ, προχωρημένη κοσμοπολίτικη σοσιαλδημοκρατία καλώς ήρθες! Είμαι ειλικρινά αισιόδοξος.

Και εν Ελλάδι πορεία

Σήμερα στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποιήθηκε μεγάλη και απολύτως ειρηνική πορεία. Υπολογίζω τη συμμετοχή σε αριθμούς ανάλογους με αυτή για το ασφαλιστικό (100.000 πολίτες).

Ο παλμός δεν ήταν μεγάλος, αλλά εντόπισα διάθεση για αγώνα και ετοιμότητα για παν ενδεχόμενο. Είδα ανθρώπους ταλαιπωρημένους από την εκμετάλλευση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και της κυβερνητικής ανικανότητας. Είδα κόσμο από μεγάλο φάσμα της κοινωνικής διαστρωμάτωσης. Δεν είδα κουκουλοφόρους, είδα όμως καλό μπλοκ της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης.

Καλή πορεία με σαφές μήνυμα στους «ενοίκους» του Μαξίμου και της Βουλής. Το αν ίδρωσε κανένα αυτί παραμένει ανεπιβεβαίωτο, εάν όχι σίγουρα αρνητικό.

Ωραίο στιγμιότυπο διαδραματίστηκε στη Φιλελλήνων, όπου έχουν "κατασκηνώσει" οι απολυμένοι της κλωστοϋφαντουργίας από τη βόρεια Ελλάδα.

Από τη μικροφωνική που έχουν στήσει ακούγονταν τραγούδια και συνθήματα, ενώ συγκινητική ήταν η στιγμή που χαιρετούσαν τους διερχόμενους της πορείας και εμείς σηκώσαμε τις γροθιές μας σε ένδειξη αλληλεγγύης και συμπαράστασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου