Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 69 ετών ένας μαιτρ της αμερικανικής διπλωματίας, ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Υπηρέτησε τα συμφέροντα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής σχεδόν για μισό αιώνα, πρωταγωνιστώντας σε κομβικές διαπραγματεύσεις, μεταξύ άλλων στο Βιετνάμ και τη Βοσνία. Στους διπλωματικούς κύκλους ήταν γνωστός με το παρατσούκλι "μπουλντόζας", έχοντας κερδίσει τη φήμη σκληρού διαπραγματευτή.
Νοσηλευόταν από την Παρασκευή στην Ουάσιγκτον, όπου υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση καθώς είχε υποστεί ρήξης αορτής, κατά τη διάρκεια συνάντησης του με την υπουργό Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον.
Ο Χόλμπρουκ υπηρέτησε ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη και τη Γερμανία και δύο φορές ως αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών. Την τελευταία περίοδο είχε οριστεί από τον πρόεδρο Ομπάμα ως ειδικός απεσταλμένος στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν.
Το χρονικό μίας καριέρας στους μαιάνδρους της διπλωματίας
Ξεκίνησε την καριέρα του το 1962, με τον πόλεμο του Βιετνάμ να σημαδεύει τα πρώτα του βήματα στον κόσμο της διπλωματίας. Στα μέσα της δεκαετίας του '60 υπηρέτησε στο Βιετνάμ, ενώ το 1966 εργάστηκε για το ίδιο θέμα στο Λευκό Οίκο, υπό την προεδρία του Λίντον Τζόνσον. Συνέταξε, μάλιστα, ένα μέρος από τα λεγόμενα "Pentagon Papers", τα οποία στη συνέχεια διέρρευσαν στους New York Times. Ο ίδιος βίωσε από κοντά και την ολοκλήρωση του πολέμου στο Βιετνάμ, συμμετέχοντας στην αμερικανική αποστολή στις ειρηνευτικές συνομιλίες, στο Παρίσι.
Η διπλωματία οδήγησε τον Χόλμπρουκ σε όλες της γωνίες της υφηλίου. Στις αρχές του 1970 υπηρέτησε ως επικεφαλής ειρηνευτικής αποστολής στο Μαρόκο και εν συνεχεία, υπό την προεδρία του Τζίμι Κάρτερ, διορίστηκε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, υπεύθυνος για την Ασία.
Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Μπιλ Κλίντον, ανέλαβε τη θέση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στον ΟΗΕ.
Στα μέσα της δεκαετίας του '90, ως αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, με ευθύνη την ευρωπαϊκή ήπειρο, είχε καταλυτικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις που έβαλαν τέλος στον πόλεμο στη Βοσνία, με την ειρηνευτική συμφωνία του Ντέιτον.
Ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, εκτός από διπλωμάτης καριέρας, εργάστηκε ως διευθυντής σύνταξης στο περιοδικό Foreign Policy, σε διευθυντικές θέσεις σε δύο τράπεζες της Wall Street και -λίγο πριν το νέο του ρόλο επί προεδρίας Ομπάμα- ως αντιπρόεδρος στην επενδυτική εταιρεία Perseus LLC.
Ομπάμα: Γίγαντας της εξωτερικής πολιτικής ο Χόλμπρουκ
Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι ο Χόλμπρουκ ήταν "ένας από τους γίγαντες της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, που υπηρέτησε το έθνος για περίπου 50 χρόνια". Υπενθύμισε, επίσης, τη συμβολή τού στις διαπραγματεύσεις του Ντέιτον, το 1995, οπότε και τερματίστηκε ο πόλεμος στη Βοσνία.
"Όλοι όσοι έχουν εργαστεί μαζί του- ή είχαν την ατυχία να διαπραγματευτούν με εκείνον στην απέναντι πλευρά του τραπεζιού- γνωρίζουν ότι ο Ρίτσαρντ ήταν αμείλικτος. Δεν σταματούσε ποτέ, δεν εγκατέλειπε ποτέ, καθώς πίστευε ότι εάν παραμένουμε συγκεντρωμένοι, εάν δράσουμε με αιχμή τα αμοιβαία μας συμφέροντα, η πρόοδος είναι εφικτή. Πόλεμοι μπορεί να τελειώσουν και η ειρήνη να σφυρηλατηθεί", πρόσθεσε ο Ομπάμα.
Η Χίλαρι Κλίντον, σε ανακοίνωση της, τόνισε ότι "η Αμερική έχασε έναν από τους πιο δεινούς υποστηρικτές της και έναν από τους πιο αφοσιωμένους υπηρέτες της. Ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ υπηρέτησε τη χώρα που αγαπούσε επί σχεδόν μισό αιώνα".
Το βιβλίο του για το χρονικό των συµφωνιών του Ντέιτον, υπό τον τίτλο "Σταµατήστε τον πόλεµο" χαρακτηρίστηκε από τους New York Times ως ένα από τα έντεκα καλύτερα του 1998.
BBC World News America