Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ: ένας μαιτρ της διπλωματίας


Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 69 ετών ένας μαιτρ της αμερικανικής διπλωματίας, ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Υπηρέτησε τα συμφέροντα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής σχεδόν για μισό αιώνα, πρωταγωνιστώντας σε κομβικές διαπραγματεύσεις, μεταξύ άλλων στο Βιετνάμ και τη Βοσνία. Στους διπλωματικούς κύκλους ήταν γνωστός με το παρατσούκλι "μπουλντόζας", έχοντας κερδίσει τη φήμη σκληρού διαπραγματευτή.

Νοσηλευόταν από την Παρασκευή στην Ουάσιγκτον, όπου υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση καθώς είχε υποστεί ρήξης αορτής, κατά τη διάρκεια συνάντησης του με την υπουργό Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον.

Ο Χόλμπρουκ υπηρέτησε ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη και τη Γερμανία και δύο φορές ως αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών. Την τελευταία περίοδο είχε οριστεί από τον πρόεδρο Ομπάμα ως ειδικός απεσταλμένος στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν.

Το χρονικό μίας καριέρας στους μαιάνδρους της διπλωματίας

Ξεκίνησε την καριέρα του το 1962, με τον πόλεμο του Βιετνάμ να σημαδεύει τα πρώτα του βήματα στον κόσμο της διπλωματίας. Στα μέσα της δεκαετίας του '60 υπηρέτησε στο Βιετνάμ, ενώ το 1966 εργάστηκε για το ίδιο θέμα στο Λευκό Οίκο, υπό την προεδρία του Λίντον Τζόνσον. Συνέταξε, μάλιστα, ένα μέρος από τα λεγόμενα "Pentagon Papers", τα οποία στη συνέχεια διέρρευσαν στους New York Times. Ο ίδιος βίωσε από κοντά και την ολοκλήρωση του πολέμου στο Βιετνάμ, συμμετέχοντας στην αμερικανική αποστολή στις ειρηνευτικές συνομιλίες, στο Παρίσι.

Η διπλωματία οδήγησε τον Χόλμπρουκ σε όλες της γωνίες της υφηλίου. Στις αρχές του 1970 υπηρέτησε ως επικεφαλής ειρηνευτικής αποστολής στο Μαρόκο και εν συνεχεία, υπό την προεδρία του Τζίμι Κάρτερ, διορίστηκε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, υπεύθυνος για την Ασία.

Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Μπιλ Κλίντον, ανέλαβε τη θέση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στον ΟΗΕ.

Στα μέσα της δεκαετίας του '90, ως αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, με ευθύνη την ευρωπαϊκή ήπειρο, είχε καταλυτικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις που έβαλαν τέλος στον πόλεμο στη Βοσνία, με την ειρηνευτική συμφωνία του Ντέιτον.

Ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, εκτός από διπλωμάτης καριέρας, εργάστηκε ως διευθυντής σύνταξης στο περιοδικό Foreign Policy, σε διευθυντικές θέσεις σε δύο τράπεζες της Wall Street και -λίγο πριν το νέο του ρόλο επί προεδρίας Ομπάμα- ως αντιπρόεδρος στην επενδυτική εταιρεία Perseus LLC.

Ομπάμα: Γίγαντας της εξωτερικής πολιτικής ο Χόλμπρουκ


Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι ο Χόλμπρουκ ήταν "ένας από τους γίγαντες της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, που υπηρέτησε το έθνος για περίπου 50 χρόνια". Υπενθύμισε, επίσης, τη συμβολή τού στις διαπραγματεύσεις του Ντέιτον, το 1995, οπότε και τερματίστηκε ο πόλεμος στη Βοσνία.

"Όλοι όσοι έχουν εργαστεί μαζί του- ή είχαν την ατυχία να διαπραγματευτούν με εκείνον στην απέναντι πλευρά του τραπεζιού- γνωρίζουν ότι ο Ρίτσαρντ ήταν αμείλικτος. Δεν σταματούσε ποτέ, δεν εγκατέλειπε ποτέ, καθώς πίστευε ότι εάν παραμένουμε συγκεντρωμένοι, εάν δράσουμε με αιχμή τα αμοιβαία μας συμφέροντα, η πρόοδος είναι εφικτή. Πόλεμοι μπορεί να τελειώσουν και η ειρήνη να σφυρηλατηθεί", πρόσθεσε ο Ομπάμα.

Η Χίλαρι Κλίντον, σε ανακοίνωση της, τόνισε ότι "η Αμερική έχασε έναν από τους πιο δεινούς υποστηρικτές της και έναν από τους πιο αφοσιωμένους υπηρέτες της. Ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ υπηρέτησε τη χώρα που αγαπούσε επί σχεδόν μισό αιώνα".

Το βιβλίο του για το χρονικό των συµφωνιών του Ντέιτον, υπό τον τίτλο "Σταµατήστε τον πόλεµο" χαρακτηρίστηκε από τους New York Times ως ένα από τα έντεκα καλύτερα του 1998.

BBC World News America



Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Τζούλιαν Ασάντζ: Ήρωας ή διάβολος;


Θα μπορούσε να είναι ήρωας σε βιβλίο του Τζον Λε Καρέ ή του Ρόμπερτ Λάντλαμ, ενδεχομένως φιγούρα σε ταινία του Τζέιμς Μποντ. Θα μπορούσε… διότι η πραγματικότητα αποδείχθηκε ισχυρότερη από τη μυθιστορία, επιβεβαιώνοντας τη σύγχρονη θεωρία του χάους, με το πέταγμα της πεταλούδας και τα συναφή. Αυτός ο μυστήριος τύπος, ο Τζούλιαν Ασάντζ, με το Wikileaks του, έχει ανάψει ένα βραδυφλεγές φιτίλι, προκαλώντας αλλεπάλληλες εκρήξεις στην «καρδιά» της υπερδύναμης, στη διπλωματία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η ζημιά που έκανε ο Ασάντζ στο Λευκό Οίκο υπερβαίνει κάθε πρόβλεψη- σε σημείο που στο θεωρητικό δίλημμα: «Μπιν Λάντεν ή Τζούλιαν Ασάντζ στο πιάτο;», η απάντηση δεν θα ήταν καθόλου εύκολη για τους επιτελείς του Ομπάμα. Πως άλλωστε; Ο διεθνής Τύπος μίλησε για την «11η Σεπτέμβρη» της αμερικανικής διπλωματίας...

Ο Ασάντζ είναι μυθιστορηματικός τύπος. Γεννήθηκε το 1971 στην Τάουνσβιλ της βόρειας Αυστραλίας και από τα μικράτα του έζησε νομαδικό βίο, καθώς οι γονείς του εργάζονταν σε θίασο. Στα 18 του χρόνια απέκτησε παιδί, ενώ λίγο μετά εντόπισε το χάρισμα που είχε στη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών και δη στο χάκινγκ. Το 1995 συνελήφθη με την κατηγορία των κακόβουλων ηλεκτρονικών επιθέσεων, και αφού πλήρωσε αρκετές χιλιάδες αυστραλιανά δολάρια ως αποζημίωση, αφέθηκε ελεύθερος υπό τον όρο ότι δεν θα υπέπιπτε ξανά στο ίδιο σφάλμα. Ποιος θα το’ λέγε στους δικαστές που τότε έλαβαν αυτή την απόφαση…

Μετά την περιπέτεια του με τη Δικαιοσύνη, ασχολήθηκε με την έρευνα στο Ιντερνέτ, σπουδάζοντας παράλληλα φυσική και μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης. Την περίοδο εκείνη συνέγραψε το βιβλίο “Underground”- κάτι σαν Βίβλος για την κοινότητα των χάκερς-, ενώ ταυτόχρονα διέπρεψε στα μαθηματικά κερδίζοντας την αναγνώριση της τοπικής ακαδημαϊκής κοινότητας.

Συνάδελφοι του υποστήριζαν ότι ο Ασάντζ είναι εξαιρετικός ερευνητής, με ιδιαίτερη αντίληψη αναφορικά με τις έννοιες της ηθικής, της δικαιοσύνης και της λειτουργίας των κυβερνήσεων. Αυτό το τρίπτυχο τον οδηγεί στη δημιουργία του Wikileaks, το 2006- και έμελλε να βάλει φωτιά στη διπλωματική σκηνή, γελοιοποιώντας (αν όχι γονατίζοντας) ως άλλος Δαυίδ τον σύγχρονο Γολιάθ, τις ΗΠΑ.

Συνέντευξη στο CNN






Την Κυριακή (28/11) η ιστοσελίδα Wikileaks, σε συνεργασία με πέντε από τα σπουδαιότερα διεθνή έντυπα, την El Pais, τη Le Monde, το Spiegel, τον Guardian και τους New York Times, ξεκινά ένα κρεσέντο αναρτήσεων διαβαθμισμένων αμερικανικών εγγράφων, που εν πολλοίς αποκαλύπτουν το μύχιο τρόπο σκέψης, δράσης και αντίληψης της εξωτερικής πολιτικής της Ουάσιγκτον. Ο βασιλιάς είναι γυμνός, με άλλα λόγια. Η δημοσιοποίηση των στοιχείων γίνεται σταδιακά, μοιάζει με το μαρτύριο της σταγόνας, και κάθε αποκάλυψη ηχεί με κρότο.

Λίγους μήνες πριν ο Ασάντζ και η σκοτεινή ομάδα του- καθώς μόνο αυτός εκπροσωπεί στο φως το Wikileaks- είχαν δημοσιοποιήσει τα λεγόμενα «Ημερολόγια του Ιράκ και του Αφγανιστάν», χιλιάδες έγγραφα που αποδείκνυαν το ρητό ότι «σε έναν πόλεμο το πρώτο θύμα είναι η αλήθεια». Είχε προηγηθεί ως αναγνωριστική βολή ένα βίντεο που εμφάνιζε αμερικανικά μαχητικά να ανοίγουν πυρ εναντίον αμάχων στο Ιράκ, παρασύροντας στο θάνατο 12 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και δύο δημοσιογράφους του Reuters. Το Wikileaks είχε δείξει τις διαθέσεις του και ο Ασάντζ είχε γίνει διάσημος.

Έδωσε δεκάδες συνεντεύξεις σε μεγάλα ΜΜΕ, υποστηρίζοντας ότι οι διαρροές έρχονται στη δημοσιότητα για να εξυπηρετήσουν τους σκοπούς της δημοσιογραφικής έρευνας- ότι δίνει στο κοινό τις αποδείξεις για την αλήθεια. Δεν δίσταζε μάλιστα να προαναγγέλλει νέες αποκαλύψεις.

Στο μεσοδιάστημα κατηγορήθηκε από τη σουηδική Δικαιοσύνη για βιασμό και σεξουαλική παρενόχληση δύο γυναικών. Οι κατηγορίες κατέπεσαν, για να επανέλθουν με μεγαλύτερη ένταση λίγα 24ωρα αφότου άνοιξε η «κάνουλα» των διαρροών. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι πρόκειται για σκευωρία, και πως πίσω από την υπόθεση βρίσκεται η προσπάθεια να μπει φρένο στις αποκαλύψεις του Wikileaks. Η Interpol, δε, εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης, ειδοποιώντας όλα τα κράτη-μέλη της να συλλάβουν αμέσως τον Ασάντζ όπου τον εντοπίσουν.

Συνέντευξη στο Al Jazeera






Πως όμως και κυρίως που; Ο Αυστραλός ζει τον περισσότερο καιρό σαν… σκιά και ειδικά τώρα που το όνομα του έγινε πασίγνωστο σε όλα τα μήκη και πλάτη της οικουμένης, απλώς αποφεύγει να εμφανιστεί. Έχει ζήσει κατά το πρόσφατο παρελθόν στη Βρετανία, τη Σουηδία και την Ισλανδία, ωστόσο από νωρίς έχει μάθει να παίρνει τα μέτρα του. Ζει σαν φυγάς και σπάνια κοιμάται δυο φορές στο ίδιο σημείο ή ακόμα και στην ίδια χώρα. Το ότι είναι εξαιρετικός χάκερ και διάνοια στην κρυπτογράφηση, αποτελεί την ασπίδα του.

Για πολλούς ο Ασάντζ είναι ένας γενναίος θιασώτης της αλήθειας που δεν δίστασε να τα βάλει με θηρία, έχοντας μοναδικό σκοπό την αποκάλυψη της αλήθειας। Οι επικριτές του τον χαρακτηρίζουν δημοσιομανή, που με τις πράξεις του θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Όσοι συνεργάστηκαν μαζί του, τον θεωρούν εξαιρετικά ευφυή, φλογερό ως προσωπικότητα, με μοναδική ικανότητα στο να σπάει κωδικούς. Δημοσιογράφος του περιοδικού New Yorker, ο οποίος για αρκετές εβδομάδες τον ακολούθησε στο πλαίσιο ενός ρεπορτάζ, έγραψε ότι ο Ασάντζ μπορεί να περάσει μέρες χωρίς να φάει, με ελάχιστο ύπνο και απίστευτη προσήλωση στην εργασία του.

Το Wikileaks είναι το πνευματικό του τέκνο, κομμένο και ραμμένο με το… πατρόν του σκοτεινού χαρακτήρα του: Ομιχλώδες και δυναμικό- Μυστηριώδες και παρεμβατικό. Μιλώντας στο BBC, πριν από μερικούς μήνες, είπε ότι κάνουν τα πάντα- αξιοποιώντας τις σύγχρονες τεχνολογίες και το νομικό πλαίσιο διαφόρων χωρών- προκειμένου να διαφυλάξουν τις πηγές τους. Η χρηματοδότηση του εγχειρήματος είναι εξίσου σκοτεινή- ο ίδιος υποστηρίζει ότι η βασική πηγή των πόρων προέρχεται από προσφορές πολιτών, καθώς επίσης από ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα και εκπροσώπους της ερευνητικής δημοσιογραφίας.

Αυτός, λοιπόν, ο οστεώδης κύριος συντάραξε τον κόσμο. Προκαλώντας σεισμό στις ΗΠΑ, αναστατώνοντας συμμάχους και εχθρούς. Εγείροντας ταυτόχρονα σειρά ερωτημάτων για τα όρια και τη φύση της δράσης του: εάν συνιστά μία νέα μορφή αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας ή εάν απλώς θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια σταθερότητα. Ο ίδιος, πάντως, έχει προαναγγείλει νέες αποκαλύψεις που θα προκαλέσουν πάταγο. Το σίγουρο είναι ότι γίνεται κάτι παραπάνω από πιστευτός…

Δηλώσεις του Τζούλιαν Ασάντζ στον απόηχο των διαρροών






Ρεπορτάζ του Russian Today κατά την πρώτη ημέρα των αποκαλύψεων






Ο Ασάντζ αποχωρεί από συνέντευξη στο CNN






Διαβάστε επίσης:

Χάρτης του Guardian με τις χώρες για τις οποίες υπάρχουν αναφορές


Χάρτης του Spiegel με τις χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα

WikiLeaks: Αποκαλύψεις 250.000 μυστικών εγγράφων

Wikileaks: Αποκαλύψεις για τα ελληνοτουρκικά

Θύελλα αντιδράσεων από τις αποκαλύψεις του Wikileaks

Ποινική έρευνα για τις διαρροές στις ΗΠΑ

Όπως δημοσιεύθηκε στο nooz.gr