Τρίτη 9 Ιουνίου 2009

Ο έλλην Idiot

Διάφοροι έσπευσαν να κάνουν λογοπαίγνια με τους απέχοντες, χαρακτηρίζοντας τους ιδιώτες, με την αρχαιοελληνική σημασία της λέξης- πρόσθεσαν μάλιστα ότι η λέξη idiot (ηλίθιος) έχει τη ρίζα της στον "ιδιώτη" της αρχαιότητας, αυτόν που δεν τον απασχολούσαν τα κοινά, δεν εξέφραζε την άποψη του.

Idiots κατά τη δική μου άποψη δεν είναι οι όποιοι προτίμησαν για τους δικούς τους λόγους την αποχή, αλλά αυτοί που επέλεξαν (και τους φάνηκε και έξυπνο... από την καρέκλα τους στο Μαξίμου) μία διαφήμιση με παπαγαλάκια εν καιρώ κρίσης, για να πουν στο λαό ότι... όλα πάνε καλά και πως φταίει η αντιπολίτευση.

Για να εξηγούμαστε για το ποιος είναι idiot σε αυτή τη χώρα και ποιος όχι.

Νομίζω ότι η απάντηση της "Ελληνοφρένειας" στην παπαγάλεια διαφήμιση, με τις ρήσεις "θα τον πιούμε", "τον πούλο", "θα διαλυθούμε", "παπάρια μάντολες", ήταν το highlight των παγερά αδιάφορων από άποψη επικοινωνίας εκλογών.

Και ο idiot σε αυτή τη χώρα, μετά την πολιτική ήττα που υπέστη- όχι μόνο από το ΠΑΣΟΚ, αλλά από το λαό, καθώς ένα τεράστιο ποσοστό δεν τον επέλεξε- το μόνο που κατάλαβε είναι ότι πρέπει να "τρέξει" πιο γρήγορα τις πολιτικές του (έλεος...), ότι στελέχη της κυβέρνησης με προκλητικές συμπεριφορές πλήγωσαν το κοινό αίσθημα (γι' αυτό τους αθώωνε;- γι’ αυτό είναι ακόμα βουλευτές; γι' αυτό τους έχει ακόμα στο κόμμα;) και πως η αποχή ήταν πρωτοφανής... (λες και δεν φταίει κυρίως αυτός- καθώς αυτός είναι ο πρωθυπουργός, σε ένα εντελώς πρωθυπουργικοκεντρικό σύστημα όπως το ελληνικό).

Κατά το υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης (9/6), ο έλλην idiot, επανέφερε το (παροιμιωδώς εκφυλισμένο) δόγμα του "σεμνά και ταπεινά", κάλεσε τους υπουργούς να αποφεύγουν τις σπατάλες και τα ταξίδια (Four Seasons;) και χάιδεψε τα αυτιά των ψηφοφόρων του ΛΑΟΣ, κάνοντας λόγο για τα θέματα της ασφάλειας και της μετανάστευσης (εν θερμώ, σπασμωδικά, θεωρητικά, ως απότοκο του εκλογικού Βατερλό).

Έφτασε, μάλιστα, στο σημείο να θυμηθεί νόμους που δεν ψηφίστηκαν ακόμα, όπως αυτόν της ποινικοποίησης της κουκούλας και της ονομαστικοποίησης των καρτοκινητών- νόμους που είχαν χαρακτηριστεί ατελέσφοροι και γραφικοί, ενώ παράλληλα είχαν καταγραφεί ως προσπάθειες επικοινωνιακού εντυπωσιασμού- για να μαγνητίσει το δεξιό ακροατήριο που έχασε η ΝΔ. Αυτό δηλαδή που βρήκε ιδεολογικό "καταφύγιο" στις υστερίες και τους λαϊκισμούς του κόμματος Καρατζαφέρη. Και ταυτόχρονα απέρριψε κάθε συνεργασίας με τον ΛΑΟΣ, υιοθετώντας ωστόσο μέρος της ρητορείας του.

Αυτός που δεν ασχολείται με τα κοινά (πραγματική πολιτική- με σχέδιο και εκτέλεση) και ενδιαφέρεται κυρίως για τα ιδιωτικά του (ισορροπίες στο κόμμα, εκλογική νίκη σώνει και καλά) μάλλον παίζει το ρόλο του σύγχρονου idiot, παρά του πολίτη- ειδικά δε του πρωθυπουργού...